TV-streaming

Underligt at en mand på over 70 år skal ”kloge” sig om streaming!

Jeg er på ingen måde nørd, når man taler ny teknologi. Det keder mig, og jeg bruger derfor ingen sociale platforme! Jeg har spurgt yngre kræfter i bestyrelsen, som selv streamer via deres TV, om de ikke kunne påtage sig opgaven at skrive om det. Hvorfor dog det? Folk kan da bare gå på nettet og læse – dér stå det hele, endda meget bedre end jeg vil kunne skrive det? Når jeg alligevel skriver, er det på grund af den interesse, jeg møder, når jeg taler om streaming. Og på grund af min egen erfaring, som viser, hvor svært det er at komme i gang med nye vaner og samtidig finde hoved og hale i teknikken!

For ikke at komme ud på alt for dybt vand har jeg valgt at skrive om, hvordan vi hos os er overgået til streaming.

Jeg var efterhånden blevet temmelig træt af at opleve hvor få programmer på TV, der interesserede mig, på trods af vi hver måned betalte for et utal af programmer! Min hustru, Eva, er langt mere tolerant, så
vi har været igennem en lang modningsproces, inden vi endelig gjorde alvor af at få afmeldt vores TV-pakke.

Men hvad er streaming?

Streaming betyder, at du henter direkte TV-indhold fra internettet uden at gemme det, og får det samtidig afspillet på for eksempel din mobiltelefon, tablet/iPad eller en pc! Det kræver dog man har en rimelig god
internetforbindelse, minimum 20-49 Mbit.

I min logiske håndværkerhjerne er internettet et kæmpe akvarium, som forskellige personer/firmaer har proppet et utal af store og små fisk og mærkelige skabninger ned i. For at de igen kan fange netop deres fisk, må de lave deres egen fiskestang, som kaldes en App. En, vi alle kender, er Googles App. Når man åbner den, får vi adgang til alle mulige oplysninger. Der findes et utal af App!

For at gøre streaming muligt må man først downloade (hente og gemme) de App, som sikrer, du kan fange og se de programmer, du finder interessante! (Læs senere).

Hos os har vi valgt vores mobiltelefoner og en iPad som bindeleddet mellem internettet og vores TV. I princippet er de vores nye fjernbetjening. Det er med dem, vi kan tænde vores TV og hente og se de valgte programmer. Den gamle fjernbetjening bruges nu kun til at regulere lydstyrken, og måske tænde/sluk-funktionen?

Fruen og jeg ser stort set ikke de samme TV-programmer, så vi har to fjernsyn – begge ældre digitale modeller. De kræver derfor et lille tilkøb, før de vil snakke sammen med vores mobiltelefoner/iPad.

Der måtte installeres en ”Chromecast”-anordning, som monteres med et usb-stik i en HDM1-port på det ene og en ARC-port på det andet TV. Der følger en tydelig anvisning med på, hvordan man monterer og
downloader den teknisk, hvilket sikrer, at man kan åbne og kun åbner det TV, man ønsker at se på. En ”Chromecast” kan købes i alle TV-butikker (omkring 400- kr.). Har du et smart-TV, er den indbygget.

 

Hvad kan man så streame? – Hvad koster det?

Der er mange ”gratis” streamingtjenester på internettet. Her er nogen eksempler:

• DRTV er Danmarks Radios svar på en streamingtjeneste, der betales over skatten. Her kan du se både live TV og arkivindhold fra alle DR-kanaler.

• YouTube er vel den mest kendte ”gratis” (reklamefinansieret) streamingtjeneste. Der findes andet end kattevideoer på tjenesten!

• Viafree er en streamingtjeneste, som tilbyder indhold fra TV3-kanaler og MTV. Indholdet er  reklamefinansieret.

• Dplay er Discovery Networks svar på en streamingtjeneste. Den er reklamefinansieret, og her finder du realityprogrammerne fra Kanal 4 og Kanal 5.

• Filmstriben er bibliotekernes digitale lånemulighed af film. På Filmstriben kan du streame kortfilm, spillefilm og dokumentarfilm. Her låner du på samme måde, som du vil gøre på biblioteket. Der er
et maksimum udlån af fire film pr. måned; derudover skal du leje de film, du ønsker at streame.

• Filmcentralen er Det Danske Filminstituts streamingtjeneste. Herfra kan du streame kortfilm og dokumentarfilm – både ny og gamle.

Her i huset kunne vi ikke nøjes med de ”gratis” streamingtjenester. Vi tror ikke, vi kan leve uden TV2, så vi valgte at abonnere på:

• TV2Play/Favorit her kan vi se live: TV2 – News – Zulu – Charlie – Fri. Pris: /m. reklamer 109/mdr. –
/u. reklamer139/mdr.

• Netflix: den største streamingtjeneste med film og serier. Fik jeg i fødselsdagsgave, så de normale gaver med sokker og skjorter må vente!

Fordele:
Når man streamer fra internettet, er man fri som fuglen og kan se TV overalt. Det kræver dog, at man har internetdækning. Har man eksempelvis et sommerhus med TV og internetdækning, og du har din mobil
eller iPad med dine valgte App med, kan du se det samme som derhjemme.

Ulemper:
Måske lidt besværligt når man skal vænne sig til en ny rutine og ny teknik? Slut med at slænge sig i sofaen med fjernbetjeningen og lade tiden flyde med andres valg af programmer. Nu må du aktivt selv beslutte, hvad du skal vælge at se! Til gengæld kan du stoppe/spole og se nyheder/ film på alle tider af døgnet!

Alex Hold
Beboerforeningen
Covid-19 service