Af Anne Kathrine Rafn Hauge.

Sådan træner du dine forældre (..en dåbstale!):

Kære dåbsbarn - Hør hvad Jesus siger til dig (og til alle dem, du har taget med i kirke i dag):

"Mig er givet al magt i himlen og på jorden. Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple, idet I døber dem i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, og idet I lærer dem at holde alt det, som jeg har befalet jer. Og se, jeg er med jer alle dage, indtil verdens ende.

Det er altså din opgave at gå ud i verden og opdrage alle du møder til at blive gode og kærlige mennesker, der er i stand til at drage omsorg for andre og ikke kun tænke på sig selv - men hvordan skal du klare det, når du endnu hverken kan kravle eller gå, endsige tale?

Det mest rimelige må være, at du starter med dine nærmeste: Dine forældre - og så måske senere udvider opgaven med bedsteforældre, søskende, tanter, onkler osv. Det er ikke nogen nem opgave - som når man skal træne en hundehvalp, kræver også forældreopdragelse både tålmodighed og mildhed, vedholdenhed og overbærenhed, ærlighed og - frem for alt - kærlighed.

Du må forstå, at forældre - ligesom hundehvalpe - ikke er så kvikke: De forstår sjældent, hvad det er, du vil have dem til at gøre. Mød dem med venlighed, tålmodighed og tillid: De mener det godt, selv om de ikke altid opfører sig hensigtsmæssigt. Gør det enkelt for dem: smil, når de er dygtige, giv dem et knus, når de er triste, tag dem ved hånden og vis dem, hvad det er, de skal gøre for dig.
Først og fremmest vil de reagere på din kærlighed: Det er den, der får dem til at gøre sig umage med opgaven, og netop derfor er det også vigtigt, at du altid prøver at styre dit temperament: Tal venligt, men bestemt til dem, også når de opfører sig urimeligt, fortæl dem tydeligt, hvad det er, du er utilfreds med (...de er ikke selv i stand til at gennemskue det..). Giv dem gerne straks en opgave, som du ved, de kan finde ud af, så du har lejlighed til at rose dem.

Råb kun, hvis der er fare på færde (..ellers risikerer du, at de helt holder op med at høre efter), og frem for alt: Undgå at bruge vold! Forældre, der bliver slået, vil ofte reagere med frygt og/eller aggression - de vil altså enten flygte eller slå igen.
De reagerer dårligt på stress og har brug for rigelig søvn & regelmæssige måltider, og ind imellem kan det også være nødvendigt at give dem en pause fra træningen: Lad dem få en aften i byen eller en weekend i Paris og nyd lejligheden til i stedet at forkæle dine bedsteforældre/onkler/tanter - her er det ofte kun nødvendigt med et minimum af opdragelse, da især bedsteforældre normalt er ganske velafrettede hjemmefra ( .... og selv, hvis de ikke er, er det ikke dit ansvar! Det er det, de selv har børn til.)

Naturligvis risikerer man - igen lige som med hundehvalpe - at få en "besværlig" forældre. Det kan enten skyldes arv eller miljø, og især forældre, der tidligere har oplevet svigt eller overgreb kan være svære at opdrage. Giv ikke op! Med smil, kram og venlige ord kan man nå rigtigt langt......... måske bliver netop din forælder aldrig helt tryg ved fremmede, men man skaffer sig jo ikke forældre for at udstille dem.

Tøv ikke med at søge hjælp, både i dit netværk og fra professionelle, og opgiv aldrig håbet om, at også dine forældre kan vise sig voksne. De er Guds gave til dig - og du er Guds gave til dem. Som du opdrager dem, opdrager de også dig - i fællesskab skal I nok finde ud af det!

Amen