I Åsum Sogneblad nr. 70

Præstens ord

Det har været et specielt efterår for graverne i år. For nok har Leif, Anette og Signe haft travlt med at lægge gran på og pynte fint op til jul på kirkegårdene. Det særlige i år er, at de har arbejdet i solskins-vejr og af og til måske ligefrem har haft brug for solbriller. Så har man prøvet det med! Gad vide hvor-når kulden for alvor kommer? Måske det sene løvfald i stedet har generet gravdækningen på kirkegårdene en smule? Nå, Leif, Anette og Signe kan jo ikke få det hele!

Det ændrer ikke på, at vi begynder at rykke indendørs samtidig med, at naturen omkring os dør langsomt, og det bliver mørkere. Hvis ikke det var for julen, kan vinteren for nogle synes streng at komme igennem. For andre kan selve julens dage, især hvis vi er mærket af skuffelser, tab og savn være en hård tid at komme igennem. Livet er ikke nemt! For der kan jo også gå så meget jule-hype i den, at det næsten bliver for meget: når julen tømmes for indhold og fejludvikler sig til et præstations- og gaveræs, eller hvis julen helt aflyses i misforstået hensyn til en intolerant religion.

Sidste år besøgte jeg et større julemarked på et gartneri udenfor Odense. Jeg var begyndt at komme i julestemning, og nu skulle der købes lidt ind til pyntning af mit forholdsvis nye hjem på Sdr. Boulevard. Der var alt, hvad hjertet kunne begære – ja det bugnede med julepynt, gran, planter, lyskæder og juledekorationer af enhver art med nisser, trolde, runde kugler, kogler og kæder af enhver slags. Men ikke én eneste ting refererede til, hvorfor vi overhovedet fejrer jul. Ikke en gang en julekrybbe eller blot en enkelt lille engel var til at få øje på. Er det ikke for slapt?

Røde Kors holdt for nogle år siden helt op med at pynte op til jul i deres genbrugsbutikker, fordi de mente, at det ville støde andre religioner, og der er supermarkeder, der helt bevidst undlader at pynte op med julepynt, der fortæller noget om Jesu fødsel. Prøv selv at lægge mærke til det.

Hvordan fejrer du julen? Med eller uden kristen symbolik? Med eller uden dybde og indhold? Synger du kun ”På loftet sidder nissen med sin julegrød”? Inviterer du Jesus med til festen, eller må han pænt blive udenfor? Dækker du festbordet, fordi Gud blev menneske? For så bliver juleaften til mere end dem, vi biologisk er i familie med. Den nye familie omkring barnet i krybben inviterer os til at udvide blodets bånd. Blodets familie bliver til ordets familie.

Vi er en del af en ny familie, som består af menneskelig varme og ømhed – en familie på Guds ord.

Glædelig jul

Helle Frimann Hansen