I Åsum sogneblad nr. 78

Præstens ord

Vi nærmer os årets slutning, og der er efterhånden ingen tvivl om, at 2020 vil blive husket, som et af de mærkeligste år i verdenshistorien.

Hvor længe effekterne får lov at vare ved, det har ganske tydeligt vist sig at være helt uforudsigeligt.

Den altoverskyggende udfordring i kirken er selvfølgelig julen. Hen over efteråret havde vi mange forskellige planer oppe at vende, og bedst som vi syntes, vi havde fundet en fantastisk løsning, kom der en ny række restriktioner, både formelle fra regeringen og uformelle fra stiftet, som gjorde, at vi måtte ændre vores planer fuldstændigt. Men vi mener dog (i skrivende stund), at vi har fundet frem til en god løsning, selvom den uden tvivl også giver udfordringer.

Eksempelvis er der ingen udsigt til, at vi kan holde julegudstjeneste på plejehjemmet, som ellers plejer at være starten på det hele d. 24/12, og det er vi rigtig kede af. Vi prøver at se, hvordan vi ellers kan gøre vores for alligevel at bringe julens glæde og budskab til plejehjemmet.

Derudover, så er Seden kirke så lille, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre at holde jul på en meningsfuld måde inden for de givne restriktioner. Derfor har vi besluttet, at vi holder vores julegudstjenester i Åsum Kirke, hvor vi har mulighed for at have sangere, der kan stå på forsvarlig
afstand af menigheden, og vi kan være flere om at holde jul sammen i Åsum Kirke. Det betyder altså, at hvis man bor i Seden, så skal man i år til Åsum, hvis man vil i kirke d. 24/12. Og det jo nok første gang i over 600 år, at der ikke bliver holdt juleaften i Seden Kirke. Det har ikke været en nem beslutning, men med de givne forhold, så er det sådan, at vi kan gøre det bedst og mest meningsfuldt. Til gengæld holder vi så i år jul i Seden Kirke d. 23/12, da vi ved, at der er mange skilsmissefamilier i sognet, og folk der af den ene eller anden grund skal arbejde d. 24/12, så de ikke kan holde jul med deres familie. For at give dem chancen for alligevel at få en jul i kirken, holder vi derfor også en tjeneste lillejuleaften. Vi holder
selvfølgelig også tjenester d. 25, 26, og 27/12, så der er altså stadig rig mulighed for at komme i kirke i julen, og vi glæder os til at se jer!

Derudover prøver vi hele tiden at forny os selv. Således har Charlotte afholdt en række  fyraftensgudstjenester i Rytterskolen i Åsum, som også er blevet lagt op online. Vi er også i gang med at finde ud af, hvordan vi på bedste vis kan holde jul sammen med skoler og børnehaver etc., og det er forhåbentlig på plads, når dette blad udkommer. Den uvished, der ligger i, at reglerne ændrer sig fra uge til uge, gør, at det er svært for os at følge med, men vi gør, hvad vi kan. Vi kommer ikke udenom, at der af og til vil være arrangementer, der bliver aflyst, men det stopper os ikke fra at blive ved med at arrangere nye. Vi må jo trods alt forsøge at holde fast i håbet, og det er utrolig dejligt, når det af og til lykkes at afvikle noget. Vi havde også alle sammen glædet os til at skulle have holdt halloween sammen med børnene igen i år, og allehelgensdag blev absolut en anderledes omgang, end det har været de andre år både i Åsum og Seden.

Alt i alt er situationen den i både Seden og Åsum, at vi gør vores bedste, også når det virker som om, at vi famler lidt i blinde. Så må vi se, om vi lærer helt at navigere i disse forhold, inden det hele måske og forhåbentlig kommer tilbage til det, vi kaldte normalt i 2019. Men vi kommer helt sikkert til at ramme et par skær endnu inden da. Det er rigtig dejligt, at vi stadig væk ser så mange af jer i kirken, som vi nu engang kan rumme, og at I kommer til vores arrangementer, når vi kan få lov at holde dem.

Sidste år holdt jeg en juleprædiken om min jul i Egypten, som dengang var min mærkeligste jul nogensinde. Den ser ud til nu at måtte vige pladsen, men ikke desto mindre så skal det nok blive jul. Julen var i sin oprindelighed det største traditionsbrud nogensinde, og det er måske meget sundt, at vi får lov at opleve endnu et gevaldigt traditionsbrud af og til og lærer, at vi trods alt kan komme ud på den anden side med skindet, troen og glæden i behold.

Charlotte, menighedsrådene og jeg ønsker jer i alt fald en helt fremragende jul, et godt nytår, og vi vil gøre vores bedste for at være med til at holde juleglæden i live her i sognene.

Og så kan I i øvrigt glæde jer til en fantastisk flot og nykalket kirke i Åsum, som åbner lige inden jul.

Anders Skaanning Andersen
Sognepræst