Sandsynligvis påvirket af 4. og 5. maj ihukom jeg fra besættelsestiden en liden episode , som netop udspillede sig omkring Åsum Rytterskole.
Der udspandt sig følgende:
Hen mod krigens slutning havde en afdeling tyske soldater henlagt en øvelse til området i Åsum omkring Rytterskolen, bl. a. havde en gruppe bragt en kanon i stilling på vejen imellem Rytterskolen og Forskolen.
En af byens mindreårige drenge, såvidt erindres en af Dybdahl drengene, der boede i huset ved indkørslen til Havnens Gourmet, stod pludselig stiv af skræk imellem gruppen af tyske soldater. Min mor løb så ud til ham, men da hun kom derud, havde en af de tyske soldater taget sin hjelm af og sad på huk for at berolige ham. Min mor kunne jo ikke andet end at hilse venligt på tyskeren. Som hun sagde: „Han har jo sikkert en søn hjemme i Tyskland, og det er jo ikke HAM, der har startet krigen!”
Skolestuen var beslaglagt af befalingsmænd. I skolegangen imellem privaten og skolestuen havde min storebror Helge og jeg lavet et stort kort over østfronten, hvor vi med små flag havde afsat, hvor frontlinjen gik. Hver aften hørte vi i radioen russiske særmeldinger, der fortalte, hvilke byer russerne sidst havde tilbageerobret.
Efter hver erobret by spilledes den russiske nationalhymne!! Min mor gjorde sig engang et ærinde ud i skolegangen, og her så hun et par befalingsmænd, der særdeles interesseret stod og studerede frontliniens forløb! Det er ikke sikkert, at det, som DE havde fået at vide fra de tyske nyhedsudsendelser stemte helt overens!
Blot en lille erindring fra besættelsestiden.
Med venlig hilsen
Hans Lohmann Andersen,
Åsumvej 235, 5240 Od. NØ