Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/0/7/7/aasumby.dk/httpd.www/lokalhistoriskarkiv/templates/aasum25_5/functions.php on line 191

Kunstner og underviser i kreative fag, Grethe Husted, maler for at blive et helt menneske.


Portræt af en Aasumbeboer, Grethe Husted

Tekst og foto: Ina Lykke Schmidt


– Smid alle dine hæmninger og bare spring ud i det og vær’ glad. Bare gå i gang, og det gør ikke noget, at det er grimt, for det grimme har også en plads.
Sådan lyder Grethe Husteds råd til folk, der overvejer at kaste sig ud i det kreative.
– Og lad være at stille krav til dig selv om, at det skal være pænt, for det perfekte er kedeligt. Kunst skal være noget, der kommer indefra dig selv, og når det inde i dig selv kommer ud, så mærker du en helt anden følelse af lethed.
– Det skal aldrig være en kamp at male. Det skal være en glæde og en leg. Hvis det driller dig, så smid det væk, mal det over. Et godt billede er et billede, hvor man fornemmer, at processen og ikke målet har fået lov at styre.


Vi sidder i stuen i Grethe og hendes mand Bents nedlagte landbrugsejendom på Væverstræde 5. Rundt omkring på væggene hænger Grethes farvestrålende malerier.
– Jeg arbejder spontant og intuitivt. Det er sådan, at lige pludselig, der må jeg bare male. Det er altid så planlagt, at motivet, det ved jeg, hvad skal være. Men hvordan det skal se ud, og hvad farve det skal være, det kommer hen ad vejen.
– Det er også derfor, at jeg er blevet meget bevidst om, hvad der er mine farver: Jeg stiller farverne op, og når jeg så går i gang, så slår jeg den intellektuelle halvdel fra og går hen og tager en farve, og det er altid den røde.
– Hvor får du din inspiration fra?
– Alle steder. Jeg kan ligeså godt få den i en osteforretning, som ude
i en skov, eller på en rejse til Filippinerne. Når jeg er ude at rejse, så laver jeg skitser, så har jeg altid en scrapbog med, det er faktisk mit kæreste eje. Så arbejder jeg ud fra den, når jeg kommer hjem.
– Hvad betyder det for dig at være kreativ?
– Det gør, at jeg bliver et helt menneske. Hvis ikke jeg får malet, så føler jeg, at der er noget, som hober sig op inde i mig, så jeg bliver frustreret. Jeg vil ikke kalde det terapi, for det foregår på sådan et ubevidst plan, men det gør mig glad at bruge nogle dejlige farver.

Grethes yndlingsmotiv er høns. Både i huset og i den tilstødende længe, hvor hun har sit værksted og sine undervisningslokaler, støder man på et utal af malerier med høns i alle mulige farver og faconer. I haven, der minder om en lille eventyrpark med forskellige små stier, der snor sig ind og ud mellem legehuset til børnebørnene, en totempæl, et urtebed, finder man også en hønsegård med nogle store flotte høns, der spankulerer omkring.
– Jeg fandt min gamle poesibog, fra jeg var barn, og dér var der nogen, der havde spurgt mig, hvad der var min hobby, og så stod der: at tegne. Og jeg har altid haft med mig, at motivet skulle være høns. Vi havde høns, da jeg var barn, og vi har høns i dag. I de perioder, hvor vi ikke har høns, der føler jeg mig sådan helt forladt.
– Hvad kan du godt lide ved høns?
– Den der hyggelige snak vi kan få med dem, og at jeg kan få dem til at blive trygge. Når jeg går ude i haven, vil de gå efter mig hele tiden, og jeg kan snakke med dem, og det er mig, der bestemmer, hvad vi skal snakke om, men de svarer mig. Og så det, at vi kan få
dem til at komme, når vi kalder på dem. Der er mange, der siger, at høns er dumme, men det er de ikke.
– Når jeg er stresset, sidder jeg og kigger på de høns, og så kan jeg slappe fuldstændigt af.


Oprindeligt var Grethe beskæftigelsesvejleder. Så blev hun uddannet formningslærer på Odense Lærerseminarium og fik en diplomuddannelse i specialpædagogik. Siden har hun taget en masse forskellige kunstkurser, startet en aftenskole for handicappede, Den Uafhængige Aftenskole, og undervist i alt fra stoftryk og akvareller til billedkunst med acrylmaling, kollager og keramik. Næste gang går turen til et kursus, hvor hun skal lære at lave skulpturer i et nyt materiale. Og så har hun netop åbnet sit eget galleri, Galleri Bækskov.
– Hvad skal det være for et sted?  
– Jeg vil gerne have, at det skal blive sådan et lille, hyggeligt galleri som lokale, og så mange forskellige som muligt, vil komme og bruge. Det er ikke sådan noget celebert noget, som det er inde i byen. Jeg har bare en drøm om, at alle de, der har lyst til at bruge det, kan bruge det, uanset hvor de står henne på trappestien.
– Det kunne være dejligt, hvis nogen ville komme og holde en udstilling, hvor jeg ikke behøvede andet end at lægge galleri til.
– Hvad skal det koste at udstille hos dig?
­– Det skal være på kammeratlig basis. Det er ikke noget, vi skal tjene penge på, vi skal have nogle gode oplevelser.


Grethe beder mig huske at skrive, at det kun er om sommeren, man kan bruge galleriet. Der er nemlig ikke varme på, på førstesalen over værkstedet, hvor galleriet befinder sig. Anderledes forholder det sig med stueetagen. Og det er heldigt, for allerede i april opstarter Grethe et kreativt værksted for børn. 
– Det skal være et sted, hvor børn i Åsum kan samles og være sammen om oplevelsen af at være kreativ. Jeg føler, det er så værdifuldt at være kreativ, og jeg vil gerne have, at det skal have en plads i deres liv. Alle børn er kreative, og jeg glæder mig til, at de får lov til bare at give den gas.
– Jeg vil gerne have, at de skal male udenfor, se naturen, opleve hvor fantastisk flot, et sted kan være i farverne. Når man sidder og tegner et motiv, kan man meget bedre se alle detaljerne. Jeg havde på et af mine kurser en dame, som havde været her mange, mange gange. Pludselig kom hun og sagde: jeg har aldrig set, at der er sten i jeres lade, hvor er det dog flot.
– Jeg synes også, det er væsentlig, at børnene i Åsum får noget sammen, fordi de går i forskellige skoler.
– Men det er primært det med, at jeg meget gerne vil have dem til at forstå at den kreativitet, som de nu er i besiddelse af, er så betydningsfuld.
– Hvad er en god underviser i kreative fag?

– Det er én, der tør sige sin mening. Og tør hjælpe og ikke bare siger: hvad synes du selv? Og gerne provokerer lidt, men det er mere, når det gælder voksne.
– Hvad så, når det gælder børn?
– Opmuntre. Og rose. Og hvis vi kan se, de er gået i stå, så vise dem en teknik, så de kan komme videre.
– Har du nogen idéer til nogle fremtidige kreative projekter i Åsum?
– Masser, de ligger derinde. Men jeg vil gerne have denne her ført igennem først. Jeg vil gerne lige stikke en finger i jorden og se, om der overhovedet er nogen, der synes det er sjovt, hvor mange der melder sig, om der er interesse for det.
– Men at gøre dette til et sted, hvor folk ved, de kan komme og se kunst, opleve kunst og lave kunst, det er min drøm.


Dette portræt blev bragt i Aasum Sogneblad nr. 35, 2010.