Portræt af en ny Åsum familie
v/ Sinnet Bunde
Foto: Sinnet Bunde

Nysgerrig som jeg er, har jeg fået lyst til at hilse på en af de nye familier på Utzon Allé.

Jeg har derfor inviteret mig selv på eftermiddagskaffe hos familien Fürstenberg i nr. 68. Som nummer 5 i rækken af nybyggere flyttede Marco og Marlene ind i deres nye hus d. 23. januar 2010, præcist 11 måneder efter første spadestik.

”Jeg byggede selv huset sammen med min far, så det tog lidt tid. Med det vi sparede som selvbyggere, kunne vi få nogle ekstra finesser, pool og pejs, så huset er blevet som vi ønskede det,” fortæller Marco, der har en baggrund som murer. Marlene lægger ikke skjul på, at husbyggeri og haveanlæg var en ordentlig mundfuld med mange overvejelser, beslutninger og hårdt arbejde.

”Det hårde arbejde overlod jeg til Marco, for under det meste af byggeprocessen var jeg gravid,” siger Marlene smilende.

Familien består nu, foruden Marco og Marlene, af Melissa på 5 år og Milas på 2 år. Nåe ja, og så hunden Molly, det 5. medlem i familien.

Selv om familien er nye i Åsum, er de godt kendt med området. Da jeg spørger: ”Hvor kommer I fra?” peger Marco hen over markerne mod åen. ”Jeg er vokset op lige derovre på den anden side af åen på Kildegårdsvej,” så faktisk kan Marco se hjem til sit barndomshjem. Og det er ikke første gang Marco og Marlene etablerer sig i eget hus.

”Efter blot 1 måned som kærester købte vi rækkehus i Duedalen, hvor vi boede, da Melissa kom til,” fortæller Marlene, der selv er vokset op i Sct. Klemens. Begge børn er døbt i Åsum kirke, og skulle der komme et fodboldhold i Idrætsforeningen for de mindste, er Milas klar. Denne eftermiddag må han nøjes med at spille bold med sin onkel i husets dejlige have, der er indrettet, så børnene kan boltre sig.

Med to små børn, Marco med døgnvagter som brandmand og Marlene som social- og sundhedsassistent for psykisk syge er der endnu ikke så meget tid til at dyrke fritidsaktiviteter eller rette blikket mod foreningslivet i sognet. Lige nu bruger Marco tid på grundejerforeningen i Utzon Allé.

Som nyvalgt formand for grundejerforeningen skal der sørges for, at de fælles arealer holdes, og med tiden skulle der også gerne etableres en legeplads. Der bliver også holdt et vågent øje med området som helhed. Der har været en del indbrud på byggepladser gennem årerne, og en gang i mellem kommer der folk og ”ser på byggegrunde” på de underligste tidspunkter.

”Jeg var glad, da vi fik naboer, for Marco arbejder af og til om aftenen, og så er det rart, at der ikke er for langt mellem husene,” siger Marlene, der også fortæller om sommerfester i nybyggerkvarteret for at ryste beboerne lidt mere sammen. Som helhed er familien faldet godt til, selv om Melissa savner sine legekammerater fra Duedalen. Efter sommerferien starter hun i 0. klasse på Seden Skole, og så kommer der forhåbentlig nye kammerater til.

Der er ellers mange børn i de 10 huse, der er beboede nu. Marlene tæller hurtigt de 14 børn, der bor i området, og der er flere på vej.

”Om 20 år vil Utzon Allé været et rigtigt sølvbryllupskvarter. Børnene vil være flyttet hjemmefra, hække og træer vil være vokset til, og måske er der gennemgående trafik og en lille butik i området,” funderer Marlene, mens Marco drømmer om, at der til den tid er anlagt en lille flyveplads til privatflyet, der til den tid er noget, mange vil benytte.

Lige nu består den gennemgående trafik kun af cyklister på den nyanlagte cykelsti. Parret er glade for husets placering i bebyggelsen og oplever at bo mellem land og by og midt i naturen.

Parret er også enige om, at ”vi hører til Åsum.”